Insegnamento a.a. 2012-2013

20167 - PRODUCT INNOVATION AND MARKET CREATION / PRODUCT INNOVATION AND MARKET CREATION


MM

Dipartimento di Management e Tecnologia / Department of Management and Technology


Per la lingua del corso verificare le informazioni sulle classi/
For the instruction language of the course see class group/s below
Vai alle classi/Go to class group/s: 8 - 9 - 10
MM (5 cfu - II sem. - OB  |  SECS-P/08)
Docente responsabile dell'insegnamento/Course Director:
SALVATORE VICARI

Classi: 8 (II sem.) - 9 (II sem.)
Docenti responsabili delle classi:
Classe 8: SALVATORE VICARI, Classe 9: SALVATORE VICARI


Classe/i impartita/e in lingua italiana

Obiettivi formativi del corso

Nonostante l'innovazione giochi un ruolo di primo piano per la conquista e il sostenimento del vantaggio competitivo, poche aziende hanno sviluppato in maniera adeguata la loro capacità di identificare, creare e sfruttare delle opportunità per innovare in maniera sistematica.
Perché alcune aziende sono sistematicamente più innovative di altre? Che tipo di capacità devono essere possedute? Queste problematiche vengono affrontate in questo corso.
Il corso fornisce un framework integrato e un insieme di strumenti idonei a configurare e gestire in maniera efficace le strategie, i processi, e le strutture organizzative necessarie ad innovare. In particolare il corso sviluppa tanto la struttura concettuale necessaria alla comprensione della natura e delle caratteristiche di differenti tipologie di innovazione, quanto gli strumenti pratici necessari a costruire e gestire il processo di innovazione all'interno di un'organizzazione.


Programma sintetico del corso

I Parte - La Strategia di Innovazione

  • Le strategie di innovazione
  • Lo sviluppo di un nuovo prodotto come processo proattivo

II Parte - L'Identificazione delle Opportunità

  • La definizione del mercato e la strategia di ingresso
  • La generazione delle idee

III Parte - Il Design e il Test del Prodotto

  • La fase di design del prodotto
  • Le mappe percettive e l'identificazione dei benefici chiave
  • Metodi e tecniche per l'esplicitazione dei bisogni dei clienti
  • I test di prodotto e di mercato

IV Parte - La Realizzazione del Processo

  • Aspetti organizzativi dell'innovazione

Descrizione dettagliata delle modalità d'esame

Per i frequentanti

La valutazione finale si basa su partecipazione, soluzione e discussione di casi, e su un esame scritto individuale. 

Per i non frequentanti

Esame scritto individuale.

Testi d'esame

Per i frequentanti

Materiale Obbligatorio

  • Vicari S., Cillo P., Raccagni D., Product innovation. Dall’idea al lancio del nuovo prodotto, 2013
  • Casi e materiale didattico distribuiti attraverso Course Reserve e il sito Egea collegato al libro
  • Eventuali Testimonianze

Letture consigliate

  • Crawford M., Di Benedetto A. New Products Management, McGraw-Hill, edizione 9th
  • Tollin, Karin, 2008, Mindsets in Marketing for Product Innovation: An Explorative Analysis of Chief Marketing Executives’ Ideas and Beliefs about How to Increase Their Firms’ Innovation Capability, Journal of Strategic Marketing, Vol. 15, No. 5, December 2008, 363-390.

Per i non frequentanti

  • Vicari S., Cillo P., Raccagni D., Product innovation. Dall’idea al lancio del nuovo prodotto, 2013
  • Crawford M., Di Benedetto A. New Products Management, McGraw-Hill, edizione 9th, capp. 1,2,3,6,11,13,16,17,19
Testi d'esame & Articoli on line (verifica disponibilità in Biblioteca) / Exam textbooks & Online Articles (check availability at the Library)
Modificato il 29/03/2012 16:29

Classes: 10 (II sem.)
Instructors:
Class 10: BORIS DURISIN

Class group/s taught in English

Course Objectives

Despite the relevance innovation has for organizational market success, few companies have mastered their ability to identify, create and exploit opportunities for innovation on  a systematic basis. Why are some organizations routinely more innovative than others? What capabilities must be developed? These issues are explored in this course.
The course provides a set of integrated frameworks and tools to effectively design and manage the strategies, processes, and organizational structures required for innovation. It provides the conceptual tools to understand the nature and characteristics of different types of innovation, as well as practical insights on how to design and manage a new product development process.


Course Content Summary

I Part - Innovation Strategy

  • Defining innovation strategies;
  • New product development as a proactive process.

II Part - Opportunities Identification and Development

  • Market analysis and identification of innovation opportunities;
  • Idea generation: concept and tools.

III Part - New Product Design and Test

  • Perceptual mapping and key benefits identification;
  • Methods and tools for eliciting consumer needs;
  • New product design: concept and techniques;
  • Product and market testing.

IV Part - Process Implementation

  • Organizing for new product development.

Detailed Description of Assessment Methods

Attending students
Final evaluation is based on a participation, case solutions and discussion, and an individual written exam.

Not attending students
Individual written exam.


Textbooks

Attending students

Required material:

Required material:
  • M. CRAWFORD & A. DI BENEDETTO, New Products Management. McGraw-Hill, International Edition, most current edition
  • Material handout
  • Cases
  • Articles
  • Personal class notes
  • Personal case preparation material

Note: It is assumed that students are familiar with the content of:

  • J. TIDD, J. BESSANT, and K. PAVITT, Managing Innovation: Integrating Technological, Market, and Organizational Change. Chichester: Wiley & Sons, 2009, 4th ed.

Course Material: Non attending students

  • M. CRAWFORD & A. DI BENEDETTO, New Products Management. McGraw-Hill, International Edition, most current edition (all chapters).
  • C. TERWIESCH & K. ULRICH Innovation Tournaments: Creating and Selecting Exceptional Opportunities. Boston, MA: Harvard Business School Press, 2009 (all chapters).

Note: It is assumed that students are familiar with the content of:

  • J. TIDD, J. BESSANT, K. PAVITT, Managing Innovation: Integrating Technological, Market, and Organizational Change, Chichester, Wiley & Sons, 2005, 4th ed.
Testi d'esame & Articoli on line (verifica disponibilità in Biblioteca) / Exam textbooks & Online Articles (check availability at the Library)
Last change 29/03/2012 16:29